Doorgaan naar artikel
Waarom LiPo Safe Bags Onmisbaar Zijn voor Elke Dronepiloot

Waarom LiPo Safe Bags Onmisbaar Zijn voor Elke Dronepiloot

Als dronepiloten zijn we voortdurend op zoek naar manieren om onze vliegervaring te verbeteren, van soepelere vluchten tot een beter bereik. Maar één ding mogen we nooit over het hoofd zien: veiligheid, met name als het gaat om het omgaan met onze drone-accu's. Als je regelmatig met drones vliegt, gebruik je waarschijnlijk lithium-polymeer (LiPo)-accu's, die algemeen bekend staan ​​om hun lichtgewicht ontwerp en hoge energiedichtheid. LiPo-accu's brengen echter ook bepaalde risico's met zich mee die goed beheerd moeten worden. Daarom is een LiPo-veiligheidstas een essentiële musthave!

Het risico van LiPo accu’s 

LiPo-batterijen zijn ongelooflijk efficiënt, maar kunnen onder bepaalde omstandigheden gevaarlijk worden. Als een LiPo-batterij te veel wordt opgeladen, te snel wordt ontladen, beschadigd raakt of wordt blootgesteld aan extreme temperaturen, kan deze bol gaan staan, gaan lekken of zelfs vlam vatten. De chemicaliën in LiPo-batterijen zijn zeer brandbaar en een brand die wordt veroorzaakt door een LiPo-batterij kan snel escaleren, waarbij giftige dampen vrijkomen en intense hitte ontstaat.

Dit maakt het op de juiste manier opslaan en opladen van LiPo-batterijen van cruciaal belang voor elke dronepiloot. LiPo-veiligheidszakken zijn ontworpen om deze risico's te beperken door potentiële branden in te dammen en de schade aan de omgeving te beperken.

Hoe bewaar ik mijn LiPo accu’s

Het correct bewaren van je LiPo-batterijen is van cruciaal belang voor hun levensduur en veiligheid. Hier zijn enkele belangrijke tips:

  • Bewaartemperatuur: Bewaar je LiPo-batterijen op een koele, droge plaats, bij voorkeur rond 10-20 graden Celsius. Hoge temperaturen kunnen ervoor zorgen dat de cellen sneller slijten en de kans op vergroot dat ze bol gaan staan.
  • Opslaglading: Bewaar je accu’s nooit volledig opgeladen of helemaal leeg. Je kunt ze het beste tussen de 60% en 70% opladen.
  • Gebruik een LiPo Safe Bag: Voor extra veiligheid is het aan te raden om je LiPo accu’s in een brandvertragende tas of kist te bewaren.

 Wat is een LiPo Safe Bag?

Een LiPo Bag is ontworpen om schade bij een LiPo brand te voorkomen. Ze beschermen de LiPo accu’s in een brandvertragende tas om de accu’s te bewaren, op te laden of te vervoeren. Tijdens het opladen zijn LiPo Bags een geweldige manier om brand te voorkomen. Deze tassen zijn bekleed met brandwerend materiaal en zorgen ervoor dat alleen de accu’s en de tas zelf schade kunnen oplopen waardoor als er wat gebeurt, jij en anderen om je heen, veilig zijn. Ze kunnen zelfs de giftige dampen tegenhouden. Maar laad accu’s nooit onbeheerd op en zorg ervoor dat de flap dicht is bij het opladen.

Een LiPo Bag is ook ontzettend handig om in het vliegtuig te gebruiken. Vliegtuigmaatschappijen hebben vaak strenge regels met betrekking tot LiPo accu’s en een LiPo Safe Bag maakt ook het vliegen veiliger.

Tips voor het gebruik van LiPo Bags

  • Bewaar je accu’s altijd in een LiPo Bag. Of je nu thuis bent of onderweg, bewaar je LiPo accu’s in de tas.
  • Laad de accu’s alleen op als ze in de tas zitten. Voorkom dat de tas op een makkelijk vlambare ondergrond staat.
  • Check je accu’s regelmatig. Als je ziet dat de vorm van de accu verandert, de accu schade heeft of lekt, plaats hem dan in de LiPo Bag en gooi deze zo snel mogelijk op een veilige manier weg.
  • Zorg dat de tas nooit te vol zit. Sluit de tas altijd goed af met alle accu’s erin.

Conclusie

Vliegen met drones is een geweldige en spannende hobby, maar zoals bij elke technologie moet veiligheid altijd op de eerste plaats komen. LiPo accu’s zijn zeer krachtig, maar vormen ook bepaalde risico's als ze niet correct worden gebruikt. Een LiPo Safe Bag is één van de eenvoudigste en meest effectieve hulpmiddelen die je kunt gebruiken om je apparatuur, huis en welzijn te beschermen tegen mogelijke branden. Een absolute must-have dus!

Bekijk al onze LiPo Safe Bags hier.